Allbrightrapporten 2024: Kvinnorna spurtar mot målet

Andelen kvinnor når i år flera historiska milstolpar. Storbolagen är först i mål med att nå 40 procent styrelsekvinnor – den gräns där det anses vara en jämställd könsfördelning. Även ledningsgrupperna tar ett stadigt kliv uppåt och spränger 30-procentgränsen för andelen kvinnor. I årets rapport går det också att se vilka som agerar stoppklossar för utvecklingen. Vd-männen som suttit minst 10 år på positionen har i genomsnitt 10 procentprocentenheter färre kvinnor i sina ledningsgrupper.

Efter flera års ljumma siffror ökar plötsligt andelen kvinnor på flera positioner. Mest noterbart är det bland svenska börsbolags ledningsgrupper, där andelen kvinnor ökar från 28 procent till 30 procent.

Antalet röda bolag, som helt saknar kvinnor i ledningsgruppen, sjunker även i år. Men framgångarna till trots har i år endast en fjärdedel av ledningsgrupperna en jämställd könsfördelning. Och det finns stora skillnader mellan de svenska länen när det kommer till jämställdhet bland privata bolag.

I rapporten Kvinnorna spurtar mot målet har Allbright även undersökt vilka som sitter på hållbarhetskompetensen. Resultatet visar att nära 7 av 10 hållbarhetschefer är kvinnor. För bolag som vill ligga i framkant inom klimatarbetet gäller det därmed att även satsa på jämställdheten.

Samtidigt som kvinnorna är på frammarsch stannar annan utveckling av. När det gäller mångfald kopplat till etnicitet blundar bolagen för problemen och andelen icke-vita på näringslivets maktpositioner har i år varken ökat eller minskat.

Läs hela rapporten här: https://www.allbright.se/allbrightrapporten-2024

För medieförfrågningar, kontakta Amanda Lundeteg på amanda.lundeteg@allbright.se.

Julia Hellgren