Rapportsläpp: Tech lever grabbmyten
Svenska techbolag missar avgörande kompetens när de ger unga män gräddfil till jobb och ansvar. Det visar ny statistik och intervjuer med medarbetare och chefer, som presenteras i stiftelsen Allbrights rapport ”Tech lever grabbmyten”.
- Den grabbiga myten från Silicon Valley frodas i svenska techbolag. Det är märkligt stort fokus på häftig image och glansfulla ägare snarare än kompetens och hållbar tillväxt, säger Amanda Lundeteg, vd på Stiftelsen Allbright.
I rapporten har Allbright djupintervjuat och granskat 14 tongivande techbolag. I snitt når bolagen endast upp till 29 procent kvinnor på ledningsgruppsnivå. Bland vd:arna återfinns endast en kvinna, Paradox Interactives Ebba Ljungerud. Och av totalt 37 grundare är en kvinna - Josefin Landgård, medgrundare till Kry.
- Techbolagen pratar gärna om nyskapande och innovation, men innanför väggarna odlas en ensidig mansvärld som liknar det gamla näringslivet, säger Lundeteg.
I intervjuer och enkätsvar larmar kvinnor och icke-vita medarbetare om oschyssta arbetsförhållanden. Det gäller frågor som diskriminering, sexuella trakasserier och möjligheter till karriär.
- Landets hippa techgrundare har uppenbarligen inte insett potentialen i mångfald och meriter före gammal grabbig vänskap. Bolagen har mycket kvar att göra för att bygga professionella organisationer och lika karriärvägar för alla, säger Lundeteg.
En ursäkt som bolagen anger är att de vuxit fort. I snitt har bolagen funnits i tio år och snabbt gått från några enstaka till hundratals anställda.
- Techvärlden påminner tyvärr mycket om skolgårdar där kompisar får förtur. Att välja chef efter magkänsla kan dock bli en dyrköpt historia, speciellt för att techbolagens chefer helst rekryterar sin spegelbild, säger Lundeteg.
Ytterligare en varnande signal är att många bolag förpassar arbetet för jämställdhet och mångfald till frivilliga anställda. De förväntas utföra arbetet utöver sina ordinarie arbetsuppgifter. I företagens ledningar finns sällan något större ansvarstagande för frågorna, menar intervjupersoner.
- Många bolagsledare har lärt sig vikten av att prata om mångfald, men få låter frågorna ta plats i det dagliga arbetet, säger Lundeteg.
Varningsklockorna till trots arbetar flera av bolagen för förändring. Allbright har därför sammanställt en lista med åtgärder för varje tech-vd som menar allvar med orden om förändring.
- Bolagen behöver börja med de tre stegen: en professionell rekrytering, en plan för att utveckla alla i organisationen och en ledningsgrupp som tar ansvar och genuint arbetar med frågorna, säger Lundeteg.
Läs rapporten i sin helhet här.