Allbright 10 år: Mycket gjort. Mest kvar.

IG_rapport.png

Senaste årtiondet har varit omskakande viktigt för kvinnor och minoriteter. Kvinnorna i börsens ledningsgrupper ökar i dubbel takt och fyra gånger fler bolag är jämställda nu, än för tio år sedan. Rörelser som metoo och Black Lives Matter har höjt kunskapsnivån om sexism och rasism i arbetslivet. Viktiga milstolpar till trots är fyra av fem bolag fortfarande ojämställda. Sverige ser dessutom ut att bli sämst i Norden redan om två år. Mer behöver göras för att synliggöra villkoren för grupper som riskerar att drabbas av diskriminering, lyder kritik från FN- och EU-nivå. Jämlikhetsdata kan vara en metod för att belysa och råda bot på diskrimineringen på arbetsmarknaden.

Årets rapport visar bland annat att:

  • Andelen kvinnor i börsens ledningsgrupper ökat med 67 procent det senaste årtiondet, att jämföra med 36 procent årtiondet dessförinnan.

  • Fyra gånger fler bolag är jämställda idag, än för tio år sedan - en ökning från 5 till 19 procent av börsens bolag.

  • Andelen kvinnor i storbolagens ledningsgrupper har stått och stampat runt 25 procent de senaste fem åren. Om utvecklingen fortsätter i samma försiktiga tempo är svenska storbolag sämst i Norden inom två år.

  • Hela 15 börsbolag har konsekvent saknat kvinnor i ledningsgruppen de senaste tio åren.

  • Endast 11 procent av cheferna i börsens ledningsgrupper har utländsk bakgrund, att jämföra med en tredjedel av befolkningen i stort. Detta, trots att andelen högutbildade är lika stor bland inrikes som utrikes födda.

Läs hela rapporten här.