Fem steg för ett lyckat förändringsarbete!
Vad krävs för att skapa förändring på riktigt? Hur skapar vi jämställda och inkluderande arbetsplatser? Det vet vår jury! I arbetet med att utse vinnaren av årets Allbrightpris har de sammanställt en lista med fem steg för företag som vill ta ett helhetsgrepp om arbetet för jämställdhet och en inkluderande arbetsplatskultur.
1. Kartlägg
Det första steget för ett lyckat inkluderingsarbete är att identifiera utmaningarna. En intern kartläggning visar vad som fungerar bra - och var inkluderingsarbetet brister
2. Målsätt
Sätt mätbara och tidsbestämda mål gällande jämställdhet och mångfald - och följ upp dessa årligen. Utan mål tenderar arbetet att falla platt.
3. Utbilda
Inkludering är ingen åsikt, det är en kompetensfråga. Utan kunskap om hur vi påverkas av våra omedvetna fördomar kan vi inte arbeta emot dem. Utgå från forskningen och utbilda chefer och medarbetare i inkluderande arbetssätt.
4. Budgetera
Jämställdhet och diversifiering är en strategisk affärsfråga och bör behandlas därefter. Avsätt resurser, i form av tid och pengar, för inkluderingsarbetet.
5. Följ upp
Hur förflyter arbetet för jämställdhet och mångfald? Följ upp årligen - och våga revidera. Ett arbete som genomsyrar samtliga delar av verksamheten är det som ger störst effekt.
Allbrightpriset delas årligen ut till börsens mest jämställda bolag. Årets prisjury har bestått av Anna Ryott, ordförande Summa Equity, Barakat Ghebrehawariat, vd Demokrateam, Bengt Johansson, vd Forsen, Caroline Farberger, vd Ica Försäkring, Michaëla Berglund, ordförande Allbright samt vd Michaël Berglund, Nina Åkestam, senior analytiker Google och Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades samt grundare Allbright.