TRÅNGSYNT I TOPPEN

MAJ 2022

 
Banner_rutnät.jpg

TRÅNGSYNT I TOPPEN

Kvinnorna på ledande positioner blir fler. Men en dörr är fortfarande stängd. På den yttersta maktpositionen, vd-posten, motas kvinnor och personer med utländsk bakgrund ogenerat bort. Nio av tio börs-vd:ar är män med svensk bakgrund och Sverige halkar därmed efter i internationella mätningar. Mångfald på högsta nivå leder till större mångfald hos företagen i stort, något som är avgörande för bolagens möjligheter till nytänkande och innovation. Styrelsernas trångsynthet riskerar att få fatala konsekvenser för svenskt näringslivs konkurrenskraft och fortsatta utveckling.

 

LÄS RAPPORTEN I SIN HELHET


 
 

SVENSKA BOLAG BRYTER VD-TRENDEN

MAIJA INKALA, TALESPERSON ALLBRIGHT

Börsens vd-kvinnor är idag fyra gånger fler än för tio år sedan. Samtidigt har utvecklingen vacklat de fem senaste åren. Internationella jämförelser visar också hur svenska bolag tappar mark. Svenska bolag som gärna vill leda med teknik och nytänkande schabblar här helt bort en viktig chans. Närmaste årtiondet kan detta bli mycket allvarligt för det svenska näringslivet. Risken är att aspirerande vd-kvinnor i stället söker sig utomlands. Det borde vara en utväg för kvinnorna. Men förödande för svenskt näringsliv.

Svenska storbolag bryter mot en tydlig trend. När allt fler kvinnor tar vd-roller i Europa är svenska ägare långt mer avvaktande. Sverige intar idag plats 13 av 27 i europeisk jämförelse. Länder som Bulgarien, Kroatien och Slovakien har alla mer än dubbelt så många vd-kvinnor som Sverige.

De svenska ägarnas bristande förmåga att tänka utanför traditionen vita män märks också i fråga om börs-vd:ar med utländsk bakgrund. Endast 11 procent av vd:arna har utländsk bakgrund. Även om var fjärde svensk och universitetsstudent har detsamma. Det är ett svagt betyg för svensk industri när det kommer till att hitta och anlita de nya krafter och idéer som uppenbarligen växer på våra universitet. Om Sverige ska fortsätta exportera i en allt tuffare global konkurrens måste bolag skörda kunskapen hos hela befolkningen. Inte bara hos män med svensk bakgrund.

Kvinnor och minoriteter på vd-posten ger nämligen ringar på vattnet hos företag i stort. Bolag med en kvinna på vd-posten är också jämställda i ledningsgruppen och på roller med resultatansvar. I bolag där vd har utländsk bakgrund har också 42 procent av styrelseledamöterna detsamma. Mångfald på högsta nivå leder också till en större mångfald bland talangerna som söker sig till bolagen. Det, om något, borde ligga i företagsledarnas intresse.

Börsbolagens interna kultur lyfts ofta fram som en avgörande styrka. Men tyvärr kan kulturen också vara ett bolags största svaghet. För få börsbolag menar allvar med arbetet för diversifiering, vilket forskningen pekar på är avgörande för innovationskraft. Sannolikt behöver både vd, ledning och chefer en gedigen utbildning. Varje bolags mål borde vara att bygga den mest kompetenta arbetsstyrkan, med alla till buds stående medel. Bara då kan svenskt näringsliv ta för sig i den allt tuffare globala konkurrensen.


 
 

FYRA GÅNGER FLER VD-KVINNOR

Vd-kvinnorna är idag fyra gånger fler än för tio år sedan. De basar över både stora och små bolag inom en rad olika branscher. Medan branscher som industri blivit bättre på att se potentialen i hela befolkningen, halkar bolag inom energi och kraftförsörjning efter. Utvecklingen mot ett jämställt näringsliv är tyvärr oftast brokig.

 

VD-KVINNOR 2012: 9st, VD-KVINNOR 2022: 43st

 

 
 

SVENSKA STORBOLAG UNDER SNITTET

Svenska storbolag är fast i bilden att män är bäst lämpade som bolagsledare. Hela 12 europeiska länder har en modernare syn på kompetens på vd-stolen. Och Sverige placerar sig dessutom under EU-snittet. Medan utvecklingen i europeiska länder går framåt, står svenska storbolag och stampar.

 

ANDEL VD-KVINNOR BLAND DE STÖRSTA BÖRSNOTERADE BOLAGEN I EU

 

 
 

KVINNOR OCH ETNISKA MINORITETER VISAR VÄGEN

De bolagsledare som vill se en större bredd bland chefer bör börja med att rekrytera en dragkrok till vd-posten. Siffrorna visar nämligen att vd-kvinnor rekryterar jämställt till ledningsgruppen i stort och till linjepositioner i synnerhet. Omvänt kan deras synliga roll också göra att fler kvinnor söker sig till och stannar i bolagen. Motsvarande har bolag där vd har utländsk bakgrund också fler styrelseledamöter med utländsk bakgrund. En trappa städas bäst uppifrån.

 

ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPPEN DÅ VD ÄR KVINNA: 41 %, ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPPEN DÅ VD ÄR MAN: 24%

 

 
 

VD:N OFTAST SVENSK MAN

Börsens vd:ar är ett påfallande likriktat gäng. Nio av tio utgörs av män med svensk bakgrund. Trots att kvinnor och personer med utländsk bakgrund utgjort en betydande del av universitetsstudenter sedan årtionden tillbaka. Sverige är dessutom ett av de länder där diskriminering baserat på hudfärg är som mest framträdande.

 

UTLÄNDSK BAKGRUND I SVERIGE: 26%, UTLÄNDSK BAKGRUND BLAND STUDENTER: 23%, UTLÄNDSK BAKGRUND BLAND VD:AR: 11%

 

 
 

GRÄDDFIL FÖR VD-MÄN

Börs-Sverige har tre elituniversitet. Landets vd:ar har oftast en bakgrund på Lunds universitet, Handelshögskolan i Stockholm eller Kungliga Tekniska Högskolan. Börsens vanligaste vd är därmed antingen civilingenjör eller civilekonom. Eller både och. Det finns också vd-män som inte studerat på universitet alls.

 

TOPP FEM VANLIGASTE LÄROSÄTEN FÖR VD:AR BLAND KVINNOR: LUNDS UNIVERSITET 19%, HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM 14%, KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN 9%, HANDELSHÖGSKOLAN I GÖTEBORG 7%. TOPP FEM VANLIGASTE LÄROSÄTEN FÖR VD:AR BLAND MÄN: HANDELSHÖGSKOLAN I STOCKHOLM 11%, LUNDS UNIVERSITET 11 %, KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN 11%, STOCKHOLMS UNIVERSITET 7%, LINKÖPINGS UNIVERSITET 6%.

 

 
 

CFO NY VD-DÖRR FÖR KVINNOR

Det viktigaste steget på karriärtrappan till en post som börs-vd är tidigare vd-erfarenhet. Nummer två på trappan är tidigare erfarenhet som chef för ett affärsområde. Kvinnor har här en illavarslande tröskel, då endast 19 procent av börsens affärsområdeschefer idag är kvinnor. CFO-rollen har samtidigt visat sig vara en språngbräda för aspirerande vd-kvinnor.

 

VANLIGASTE TIDIGARE ERFARENHET FÖR VD:AR BLAND KVINNOR: AFFÄRSOMRÅDESCHEF 26%, VD PÅ ANNAT BOLAG 23%, EKONOMICHEF/CFO 19%, OPERATIV CHEF/COO/VICE VD 16%, FÖRSÄLJNING/AFFÄRSUTVECKLING 5%. VANLIGASTE TIDIGARE ERFARENHET FÖR VD:AR BLAND MÄN: VD PÅ ANNAT BOLAG 40%, AFFÄRSOMRÅDESCHEF 21%, OPERATIV CHEF/COO/VICE VD 9%, GRUNDARE 7%, ANNAT 7%.

 

 
 

STYRELSEN VD-MANNENS BAKDÖRR

Vd:ar rekryteras inte bara underifrån utan även från styrelserna. Det märks särskilt bland män. Vd-män har nämligen dubbelt så många styrelseuppdrag som vd-kvinnor. Det är en viktig signal till de kvinnor som söker vd-jobb. Nätverket i styrelsevärlden kan vara avgörande för att visa sina kunskaper och ambitioner. Speciellt tydligt kan detta vara för kvinnor som oftare saknar tidigare vd-erfarenhet och därför måste hitta alternativa vägar till vd-posten.

 

SNITT STYRELSEUPPDRAG VD-KVINNOR: 1, SNITT STYRELSEUPPDRAG VD-MÄN: 2

 

 
 

VD-MÄN HAR MER ÄGARMAKT

Vd-män har åtta gånger mer aktiekapital i det egna bolaget än vd-kvinnor. Fastighets-vd:ar ligger i topp på listan över kapitalinnehav. Det beror på att de ofta är bolagsgrundare eller från ägarfamiljen.

 

VD-MÄN HAR I SNITT 800% MER AKTIEKAPITAL I DET EGNA BOLAGET ÄN VAD VD-KVINNOR HAR

 

 
 

VD-TROLL BYGGER FALSK FÖRETAGSKULTUR

Börsbolagens interna kultur lyfts ofta fram som en avgörande styrka. Dessvärre möter Allbright förvånansvärt ofta vd:ar med en källkritisk förmåga som påminner om nättroll. Deras börsbolag varken mäter eller öppet diskuterar jämställdhet och mångfald, vilka forskningen pekar på är en avgörande faktor för innovationskraft. Sannolikt behöver både vd, ledning och chefer en gedigen utbildning och konkreta mål.

 

CITAT FRÅN VD-MAN PÅ KONSUMENTBOLAG: “ALLA VET ATT MÄN ÖVER 50 ÄR HATADE”

 

 
 

VD-KVINNOR FÅR STÄDA UPP

Kvinnor och minoriteter är mer benägna att bli ledare för företag när företagen är i kris. Det kan vara en möjlighet för vd-kvinnor att bevisa sin kompetens, men också ett svårt uppdrag där vd:n riskerar att bli syndabock.

 

CITAT VD-KVINNA INOM INDUSTRI: “NÄR BOLAG BACKAR KANSKE KVINNOR SER SIN MÖJLIGHET ATT FÅ EN VD-ROLL. SOM KVINNA KANSKE MAN FÅR TA SIN CHANS”

 

 
 

FEM TIPS FÖR FLER VD-KVINNOR

I arbetet med rapporten har Allbright intervjuat vd-kvinnor som vet vad som krävs för att fler kvinnor ska kunna bli vd i framtiden. På så vis kan börsbolagen skörda kunskapen hos hela befolkningen och bygga ett slagkraftigare näringsliv. Nedan har vi samlat fem tips från börsens vd-kvinnor.

 
 

1. SERIÖS REKRYTERING LEDER TILL JÄMSTÄLLDHET

En av vd-kvinnorna som intervjuats menar att bolaget lyckats uppnå jämställdhet på högsta nivå genom stort fokus på en gedigen rekryteringsprocess. Bolaget plockar inte in personer från de personliga nätverken utan ser till att kompetens är det som avgör i varje rekrytering. Bolaget har på grund av detta uppnått jämställdhet som en bonus. Att bolaget tidigt blev jämställda på högsta nivå har också attraherat fler kvinnor att söka jobb hos dem.

 
 

2. HÖGSTA CHEFEN SITTER PÅ ANSVAR

Bolagens högsta chefer sitter på den yttersta makten att rekrytera och befordra andra till högsta nivå. En vd-kvinna lyfter att hon tagit sig fram tack vare modiga chefer som vågat tänka nytt och lyfta henne till högt uppsatta positioner inom en mansdominerad bransch.

 
 

3. JÄMSTÄLLDHET INGET SIDOPROJEKT

Vid ett bolag hade en stiftelse startats upp vid sidan av den ordinarie verksamheten där målet var att diskutera hur bolaget kunde bli jämställt. Att se jämställdhet som ett sidoprojekt är fortfarande ett alltför vanligt snedsteg hos många bolag. För att skapa reell förändring måste bolagen inse att jämställdhet är en framgångsfaktor, som påverkar allt från kompetensförsörjning till innovation.

 
 

4. ENSAM INTE STARK

Flera vd-kvinnor lyfter att de ställt krav på att det ska finnas både män och kvinnor bland kandidaterna när det rekryteras. En av vd-kvinnorna har även startat ett kvinnligt nätverk och rekryterat en HR-chef som också varit drivande i frågan om ökad diversifiering. Hon menar att engagemang på högsta nivå är av yttersta vikt för att driva igenom förändring i hela organisationen. Frågan måste ägas av vd men vd kan inte driva frågan ensam.

 
 

5. NÄTVERK FORTSATT ALLTFÖR TUNG MERIT

En vd-kvinna lyfter att hon lyckats bygga ett nätverk för att ta sig framåt men menar samtidigt att hon hade haft ett större nätverk om hon hade gått på Handelshögskolan eller varit från Östermalm. Att nätverk fortfarande är många vd:ars högsta merit leder till att bolag missar kvalificerad arbetskraft bortom de egna nätverken.