ALLBRIGHTRAPPORTEN 2024

KVINNORNA SPURTAR MOT MÅLET

SEPTEMBER 2024

 
banner.png

KVINNORNA SPURTAR MOT MÅLET

Andelen kvinnor når i år flera historiska milstolpar och spränger flera gränser bland både styrelser och ledningsgrupper. Allbright har också noterat de största stoppklossarna för utvecklingen – vd-männen som suttit minst 10 år på positionen. Många bolag har därmed fortfarande en hel del kvar att göra, speciellt om de vill hänga med på den gröna vågen. Och samtidigt som kvinnorna är på frammarsch visar årets rapport att annan utveckling helt stannat av och att vissa av de svenska länen riskerar att dra Sverige bakåt i tiden.

LÄS RAPPORTEN I SIN HELHET


RAPPORTEN I KORTHET

 

 
 

HISTORISK MILSTOLPE:
JÄMSTÄLLDA UTAN KVOTERING

 

AMANDA LUNDETEG, VD ALLBRIGHT

Kvinnorna spurtar mot målen på flera fronter. 2024 är året då Sverige når jämställda storbolagsstyrelser. Även ledningsgrupperna når en milstolpe och kvinnoandelen landar precis på 30-procentstrecket. Samtidigt som kvinnor spränger gränser blir det allt tydligare vilka vd:ar som envisas med att upprätthålla ojämställdheten.

 

ANDEL KVINNOR I STORBOLAGENS STYRELSER: 40%

ANDEL KVINNOR I SAMTLIGA BÖRSBOLAGENS LEDNINGSGRUPP: 30%

 

 
 

KVINNORNA SPRÄNGER
30-PROCENTGRÄNSEN

 

Börsbolagen når för första gången 30 procent kvinnor totalt i ledningsgrupperna, en ökning med två procentenheter från 2023 och den högsta ökningen sedan år 2020. Ökningen beror på att fler män än kvinnor slutar i ledningsgrupperna, en tendens som syntes redan under 2023 och som fått ytterligare fart under 2024. En av förklaringarna tycks även vara att det har noterats färre nya bolag på börsen under lågkonjunkturen – nynoteringar som annars tenderar att öka antalet män.

Det är de små- och medelstora bolagen som driver på utvecklingen, med en ökning på två procentenheter vardera. Samtidigt står storbolagen och stampar på en nollprocentig ökning och får se sig förbisprungna av de mindre bolagen.

Ökningen av kvinnor sker främst i stabsfunktionerna, medan linjepositionerna som vd, affärsområdeschef och COO stannar på 17 procent kvinnor för det fjärde året i rad. Här är utvecklingen därmed fortsatt exakt noll och könsuppdelningen befästs ännu hårdare hos ledningsgrupperna.

 
 

ANDEL KVINNOR I LINJEPOSITION

2024: 17%

 
 
 

ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPP: STORA BOLAG: 28%, MEDELSTORA BOLAG 29%, SMÅ BOLAG 32%

 

 
 

STORBOLAGENS STYRELSER
NÅR HISTORISK MILSTOLPE

 

Åren 2022–2023 stod den totala andelen styrelsekvinnor stilla på 36 procent. Nu börjar nålen röra på sig och för första gången når de svenska börsnoterade storbolagen historiskt höga 40 procent, den gräns där könsfördelningen anses jämställd. Det innebär att Sverige nu har fått bevisat att jämställda styrelser är möjliga utan lagstadgad kvotering.

Att storbolagen äntligen når dit, trots låg andel kvinnor i ledningsgrupperna, kan dock bero på att EU har hotat med nya direktiv om krav på jämn könsfördelning. Direktivet har i första hand varit riktat mot storbolagen, som även har större resurser till rekrytering av styrelsemedlemmar, vilket verkar ha gett effekt.

Även de medelstora bolagen ökar till 37 procent. Det är endast småbolagen som backar och landar på låga 30 procent. Samtidigt ligger andelen styrelseordförande kvar på nio procent kvinnor. Andelen kvinnor som är styrelseordförande sjönk till under tio procent efter år 2020 och har inte återhämtat sig sedan dess.

 
 

ANDEL KVINNOR I STYRELSER

STORA BOLAG: 40%, MEDELSTORA BOLAG: 37%, SMÅ BOLAG: 30%

 
 
 

ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPP: STORA BOLAG: 28%, MEDELSTORA BOLAG 29%, SMÅ BOLAG 32%

 

 
 

VD-MÄNNEN AGERAR
STOPPKLOSSAR

 

Listan med antalet bolag med jämställda ledningsgrupper har utökats med ytterligare fyra bolag till 93 stycken. En av nytillkomningarna är Swedbank, som blir första storbank att ta plats på gröna listan. Även de nynoterade bolagen Rusta och Viscaria glider rakt in på gröna listan.

De röda bolagen har dessutom blivit färre. 53 bolag saknar nu helt kvinnor i sin ledningsgrupp, en minskning med nio bolag från föregående år.

Men det är den gula listan, med bolag som har minst en kvinna i ledningsgruppen utan att ha jämn könsfördelning, som dominerar. För att de 201 mansdominerade gula bolagen ska ta sig över till den gröna sidan behöver dessa börsbolag byta ut totalt 246 män till kvinnor. Samtidigt befinner sig 11 bolag på den gula listan av motsatt anledning – här är det istället över 60 procent kvinnor.

De stora stoppklossarna för bolagen på gula och röda listan är vd-män som har arbetat länge på sina positioner. En man som haft vd-tjänsten sedan år 2010 eller längre har i genomsnitt tio procentenheter färre kvinnor i ledningsgruppen. Detta gäller oavsett vd:ns ålder. En tredjedel av de röda bolagen har vd:ar som suttit sedan 2010 eller längre.

 
 

ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPP I BOLAG MED VD-MÄN SOM SUTTIT SEDAN 2010 ELLER LÄNGRE: 20%

 
 
 

ANDEL GRÖNA BOLAG: 26%, GULA BOLAG 59%, RÖDA BOLAG 15%

 

 
 

KVINNOR STYR MOT EN
HÅLLBAR FRAMTID

 

Nära sju av tio hållbarhetschefer i ledningsgrupperna är kvinnor. En majoritet av dessa har dubbla positioner, till exempel som HR-chef eller kommunikationschef kombinerat med hållbarhet. Av de få hållbarhetschefer som enbart arbetar med hållbarhet är istället hela nio av tio kvinnor.

Samtidigt har knappt en femtedel av bolagen en styrelseledamot med dokumenterad kompetens inom hållbarhetsfrågor. Stiftelsen Allbrights undersökning visar att det även är styrelsekvinnorna som sitter på den kompetensen: 76 procent av alla ledamöter med erfarenhet inom hållbarhet är kvinnor.

Det här sambandet har identifierats i andra undersökningar. Fler kvinnor i ledande positioner leder till större åtaganden från bolagen för hållbarhet och klimat. Det är dock inte helt klarlagt om det är kvinnorna som gör bolagen mer hållbara eller om bolag med höga klimatåtaganden lockar fler kvinnor.

Att kompetens inom hållbarhet kommer bli alltmer efterfrågat är väntat, bland annat på grund av nya EU-direktiv om hållbarhetsrapportering och ett akut klimatläge. I längden kan det också innebära att bolag måste ta in fler kvinnor till sina styrelser och ledningsgrupper – eftersom det är kvinnorna som tycks ha mest kompetens inom området.

 
 

67 % - 53 AV 79 HÅLLBARHETSCHEFER ÄR KVINNOR

 
 
 

ANDEL AV STYRELSELEDAMÖTER MED DOKUMENTERAD HÅLLBARHETSKOMPETENS SOM ÄR KVINNOR: 76%

 

 
 

BOLAGEN BLUNDAR FÖR
BRISTER INOM MÅNGFALD

 

Sverige har återkommande fått kritik för att inte motarbeta diskriminering avseende hudfärg. Genom att manuellt koda samtliga börsbolags styrelser och ledningsgrupper har stiftelsen Allbright nu undersökt andelen icke-vita* på ledande positioner för andra året i rad. Statistiken visar att bolagen inte agerar på kritiken och att det inte finns någon utveckling att tala om.

När Allbright för andra gången kodar andelen icke-vita i ledningsgrupperna stannar utvecklingen på noll. Precis som förra året landar totalen på 4,5 procent. Andelen icke-vita kvinnor har ökat marginellt, med en halv procentenhet. Samtidigt har andelen icke-vita män minskat lika mycket.

Andelen icke-vita i styrelser hamnar i år på tre procent. Dock sitter en tredjedel av de berörda personerna i bolag som har huvudkontoret i andra länder än Sverige.

Trots återkommande kritik och uppmaningar om förändring blundar bolagen för problemet. Det trots att mångfald och kompetensförsörjning är två affärskritiska frågor och kommer fortsätta vara det i framtiden.

För varje år som utvecklingen står stilla går Sverige miste om viktig kompetens. Dessutom behöver bolagen locka hit ännu fler anställda för att kunna klara den gröna omställningen och försörja de växande industrierna i norr. Det kan bli svårt att åstadkomma för ett land som misslyckas med att motverka diskriminering baserat på etnicitet.

 
 

ANDEL VITA I LEDNINGSGRUPP: 95%

ANDEL VITA I STYRELSE: 97%

 
 
 

ANDEL ICKE-VITA KVINNOR I LEDNINGSGRUPP: 1%, ANDEL ICKE-VITA MÄN I LEDNINGSGRUPP: 3,5%.

*Icke-vit inkluderar i denna kartläggning personer som kan kodas som: svarta, asiater, latinos/latinas

samt personer från Mellanöstern (inkl Turkiet) och Nordafrika. Dessa kategorier är utvalda eftersom de representerar en stor

grupp i Sverige. Andra studier visar att personer som uppfattas tillhöra dessa kategorier upplever systematisk

rasism och diskriminering. Allbright har genomfört en manuell kodning utifrån de bilder som finns på bolagens hemsidor.

Kategoriseringen bygger på fysiska skepnader och utseendemarkörer kopplat till hudfärg.

 

 
 

LANDETS LÄN KAN
LÄRA AV GOTLAND

När Allbright undersöker andelen chefskvinnor hos de privata bolagen runtom i Sverige tar länen med Sveriges storstadsregioner täten. Det är därmed enkelt att dra slutsatsen att det behövs storstäder för att locka kvinnor till chefspositionerna.

En uppstickare motbevisar dock den tesen: Gotland tar sig upp på en andra plats, trots att det är Sveriges minsta län sett till befolkningsmängd. En bidragande orsak kan vara att Gotland är bland de bästa när det gäller både jämställdhet och nyföretagande sedan några år tillbaka, vilket även innebär att kvinnor är med från starten bland nya företag.

Stora könsskillnader är inte heller ett problem bara för norra eller södra Sverige. I botten ligger nämligen Kalmar län, Västerbottens län och Jönköpings län på 27 procent respektive 25 procent chefskvinnor. Gemensamt för bottentrion är att de lokala företagen ofta tillhör mansdominerade industrier, som tillverkningsindustrin och energiindustrin.

Rankningen visar att privata bolag i de flesta länen läcker talang. På Jönköpings universitet är exempelvis 61 procent av de studerande kvinnor, studier som borde leda till högre positioner i näringslivet. Majoriteten av kvinnorna som studerar försvinner istället iväg till de kommunala bolagen eller lämnar länet för gott. Ett mönster som syns i stora delar av Sverige med enbart några få undantag.

 

ANDEL KVINNOR PÅ CHEFSPOSITION - PER LÄN

DATA: SCB

 

 
 

FASTIGHET:
BÄST PÅ JÄMSTÄLLDHET,
SÄMST PÅ MÅNGFALD

Fastighetsbranschen ligger kvar på förstaplatsen när det gäller andelen kvinnor. Men hälsovård, som ökar med två procentenheter, fortsätter knappa in.

De senaste åren har både bolag och organisationer som Women In Tech Sweden engagerat sig för att öka andelen kvinnor inom teknik, vilket ser ut att ge resultat. Tech-branschen gör nämligen ett ryck och tar stora kliv framåt, med en ökning på fyra procentenheter och hela tre placeringar uppåt. Energibranschen, som är minst bland branscherna, halkar däremot tillbaka och får i år en bottenplacering.

När det gäller andelen icke-vita i ledningsgruppen hamnar kommunikation, tech och energi på topplaceringarna med respektive tio, sju och sju procent. Här är istället den mest jämställda branschen, fastighetsbranschen, klart sämst i klassen, med andelen icke-vita en bra bit under snittet.

 

ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPP OCH STYRELSE PER BRANSCH

 

 
 

AFFÄRSOMRÅDESCHEFEN ÖPPNAR FÖR FLER VD-KVINNOR

Andelen vd-kvinnor sjunker nu från tolv till elva procent. Bland de stora bolagen har siffran minskat drastiskt. För första gången sedan pandemiåret 2020 hamnar andelen vd-kvinnor bland storbolagen under tio procent och åker hela vägen ned till nio procent.

Vd-rollen är inte den enda som är könsuppdelad. Det är endast befattningen Science/Research/R&D Officer som uppnår en jämn könsfördelning. I övrigt dominerar kvinnor på fyra positioner, medan männen dominerar resterande sju positioner. Jämställdheten ligger därmed långt borta, även om kvinnorna klättrar på åtta av tolv positioner.

Ljusningen bland ledningsgrupperna är att andelen kvinnor ökar på affärsområdeschefspositionen med tre procentenheter, även om det fortsatt ligger på en låg siffra. Den låga siffran beror på ett stort tapp under 2023. Positionen som affärsområdeschef kan ge förtur till vd-rollen, vilket ger hopp om att antalet vd-kvinnor kan börja stiga igen i framtiden. Den vägen har bland andra Caroline Reuterskiöld (vd Berner Industrier), Johanna Rastad (tidigare vd Humana) och Simone Marqulies (nybliven vd Axfood) gått.

 

ANDEL KVINNOR PÅ OLIKA POSITIONER I LEDNINGSGRUPP

 

 
 

GLASTAKET STARTAR DIREKT
EFTER STUDIERNA

”Det finns inga kvinnor att anställa” är en fras som ofta dyker upp i diskussioner om könsskillnader på ledande positioner. Därför valde Allbright att undersöka vart kvinnorna försvinner och varför de så sällan tar sig hela vägen till vd-positionen. Redan i det första steget efter studierna försvinner kvinnorna till andra områden än det privata näringslivet. Endast 39 procent av de som inte har en chefsposition i det privata näringslivet är kvinnor, trots att de utgör majoriteten av studerande på universitets- och högskolenivå.

Glastaket finns därmed redan med från start. Därefter fortsätter andelen kvinnor att sjunka hela vägen upp till vd-positionen när kvinnorna slår i taket i glasvåning efter glasvåning. För att det ska vara lika många vd-kvinnor som män behöver hela 132 fler kvinnor få chansen att ta sig hela vägen till toppen av börsbolagen. Problemet tycks vara att unga kvinnors talanger, ambitioner och drivkraft inte tillvaratas. Redan under studierna borde näringslivet öppna upp för att fler ska kunna närma sig en karriär bland bolagen. Först då kan vi lämna glastaket bakom oss.

 

ANDEL KVINNOR PÅ OLIKA NIVÅER I NÄRINGSLIVET

DATA SOM RÖR SAMTLIGA PRIVATA BOLAG: SCB

DATA SOM RÖR BÖRSBOLAGENS LEDNINGSGRUPP: ALLBRIGHT

 

 
 

CIVILINGENJÖR NU VANLIGASTE VD-BAKGRUNDEN

 

För några år sedan var civilekonomprogrammet vägen för den som ville nå toppen i näringslivet. Idag ser kraven annorlunda ut. Den vanligaste utbildningen bland vd:arna på svenska börsen är nu till civilingenjör, en utveckling som möjligen sker på grund av att svenska bolag fokuserar alltmer på tech och IT.

En effekt av det är att kvinnorna, som utgör mellan 25–30 procent av de som utbildas till civilingenjör, till större del stängs ute från toppositionen som vd. På civilekonomprogrammet är jämförelsevis 51 procent kvinnor. Dock ger en utbildning till civilekonom också förtur till ledningsgrupperna, enligt Allbrights siffror, vilket betyder att resterande positioner borde kunna ha en jämnare könsfördelning än nuläget om utbildningsval vägde tyngre än kön.

Men så ser inte verkligheten ut. Av börsens kvinnor som är utbildade civilekonomer arbetar exempelvis 20 procent som HR-chef, medan samma siffra för männen är en procent. Att kvinnor och män väljer olika utbildningar räcker därmed inte som förklaring till könsskillnaderna i ledningsgrupperna. Glappen mellan könen ser istället ut att öka efter examen.

 
 

ANDEL AV BÖRSENS CIVILEKONOMKVINNOR SOM ÄR HR-CHEFER: 20%

ANDEL AV BÖRSENS CIVILEKONOMMÄN SOM ÄR HR-CHEFER: 1%

 
 
 
 

 
 

JÄMLIKHETSDATA -
SÅ KOMMER NI IGÅNG

 

Jämlikhetsdata innebär självrapporterad identifiering, ofta baserat på diskrimineringsgrunderna (kön, könsidentitet och könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, och ålder). Det innebär att anställda själva kan rapportera sin identitet för att hjälpa bolag att upptäcka strukturella skillnader eller diskriminering. Genom jämlikhetsdata kan vi ta hänsyn till personers överlappande identiteter, ett så kallat intersektionellt perspektiv. Ett intersektionellt perspektiv bidrar till en ökad förståelse kring hur olika typer av ojämlikhet överlappar, samverkar och förstärker varandra. För bolag som menar allvar inte bara med viljan att skapa mångfald, utan även med engagemanget för jämlikhet och inkludering, kan jämlikhetsdata därför vara ett verktyg för att nå dit.

 
 

1. STÄLL RÄTT FRÅGA, FÅ RÄTT SVAR

De flesta bolag gör idag ett gediget jobb med enkäter och pulsmätningar, men mäter sällan annan bakgrundsdata än kön och ålder. Med kön och ålder som bakgrundsdata kan man exempelvis synliggöra att kvinnor tjänar mindre än män, men missar eventuellt att icke-vita kvinnor tjänar ännu mindre i jämförelse med vita kvinnor. Det första steget innan jämlikhetsdata börjar användas är därför att ställa sig frågan vad vi faktiskt vet om vårt nuläge idag och om andra metoder kan ge mer utförlig information.

 
 

2. TA IN EXPERTHJÄLP

Ytterst viktigt för jämlikhetsdata är att principerna om frivillighet, anonymitet, informerat samtycke samt självidentifikation är uppfyllda. Varje bolag behöver därför ta ställning till om de kan använda jämlikhetsdata som metod utan att tumma på dessa principer. Det rekommenderas att ta hjälp av en extern aktör med erfarenhet av jämlikhetsdata för att säkerställa detta. För globala bolag är det även viktigt att förhålla sig till respektive marknads nationella lagar.

 
 

3. INFORMERA FÖRE IMPLEMENTERING

Både svensk lagstiftning avseende skydd av känsliga personuppgifter och EU:s GDPR samt Europarådets dataskyddskonvention tillåter bruket av jämlikhetsdata. Kravet är att det sker med syftet att främja jämlikhet och motverka diskriminering, och att de som tillfrågas ger sitt samtycke. Det är därför viktigt att en implementering av jämlikhetsdata föregås av en avsiktsförklaring.

I arbetet med jämlikhetsdata är det viktigt att tydliggöra för medarbetare som förväntas självidentifiera sig hur datan kommer att behandlas och i vilket syfte. Öppna upp för medarbetarna att ställa frågor och gör tydligt att det är en insats för att främja inkludering och ännu viktigare – för att motverka diskriminering.

 
 
 
 
 
 
 
 

 

GRÖNA LISTAN 2024

1 Coor Service Management
2 Swedbank
3 Vicore Pharma Holding
4 Fabege
5 Diös Fastigheter
6 Wihlborgs Fastigheter
7 NCC
8 BICO Group
9 Probi
10 Eastnine*
10 Industrivärden
12 Synsam
13 Sinch
14 Viscaria
15 Brinova Fastigheter*
16 Projektengagemang Sweden
16 Ework Group
18 Arla Plast
19 Midsona
19 Mycronic
21 BioGaia
22 Nelly Group
22 Xvivo Perfusion
24 SECTRA
25 Axfood
26 Fingerprint Cards
27 Wallenstam
28 Cint Group
29 Humana
30 Xbrane Biopharma
31 Ambea
32 Stendörren Fastigheter
33 PION Group
34 Platzer Fastigheter
35 Norion Bank
36 Catena
37 Atrium Ljungberg
38 Nivika Fastigheter
39 Trianon
40 Qliro
41 AddLife*
41 Ortivus
43 Creades*
44 NOTE
45 Öresund*
45 XANO Industri*
47 Mildef Group
48 Moberg Pharma
48 Duroc*
50 Xspray Pharma
51 Besqab
52 Tobii
53 Getinge
54 Knowit
54 Profoto Holding
56 Eltel
57 BioArctic
58 Arjo
59 Rusta
60 Clas Ohlson
61 Rejlers
62 Vitec Software Group
63 Kinnevik
64 Hennes & Mauritz
65 Oncopeptides
66 SWECO
67 Dedicare
68 Investor
69 Bonava
70 Munters Group
71 Transtema Group
72 Volvo Car
73 Eolus Vind
74 AstraZeneca
75 I.A.R Systems Group
76 John Mattson Fastighetsföret.
77 Episurf
78 Profilgruppen
79 Ependion
79 Abliva
81 MedCap
82 Tele2
83 Sandvik
84 Bilia
85 Alligator Bioscience
85 HAKI Safety
87 Lime Technologies
88 Medivir
89 Vivesto
90 Fast. Balder
90 Saniona
92 Acrinova
92 Malmbergs Elektriska
BOLAG PÅ GRÖNA LISTAN 2024: 93/358 BOLAG
*BOLAG MED MAX 2 I LEDNINGSGRUPP

BOLAGEN RANKAS UTEFTER NÄRHET TILL EN 50/50 FÖRDELNING ENLIGT PRIORITETSORDNING:
1.ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPPEN
2.ANDEL KVINNOR I LINJEPOSITION I LEDNINGSGRUPPEN
3.ANDEL KVINNOR I STYRELSEN
 
GULA LISTAN 2024
94 Fagerhult
95 Calliditas Therapeutics
95 Bulten**
95 Solid Försäkringsaktiebolag
98 Sedana Medical
98 NGS Group**
100 BioInvent International
101 Hufvudstaden
102 Avanza Bank**
103 Stillfront Group
104 Tobii Dynavox
105 SkiStar
106 Wise Group
107 Rottneros
108 Sv. Handelsbanken
109 Hexatronic Group
110 Skanska
111 Nordnet
112 JM
113 Camurus
114 AFRY
115 SSAB
116 Nyfosa**
117 BTS Group
118 Pierce Group
119 Active Biotech
120 Vitrolife
121 Genova Property Group
122 Corem Property Group
123 HEBA**
124 AcadeMedia
124 RVRC Holding
126 Egetis Therapeutics
126 Nordea Bank
126 Ascelia Pharma**
129 Dometic Group
130 SEB
131 Studsvik
132 Logistea
133 Samhällsbyggnadsbo. i Norden
134 Enea
135 Cibus Nordic Real Estate
136 C-RAD
137 Proact IT Group
138 Castellum
139 VEF
140 Instalco
141 Sdiptech
142 NCAB Group
143 Lifco
143 Swedish Logistic Property
143 VBG GROUP
143 VNV Global
147 Hemnet Group**
147 Prevas**
147 SAS
150 Actic Group
150 Sagax
152 Immunovia
153 Essity
154 EQT
155 Karnov Group
156 Pandox
157 Alimak Group
158 AQ Group
158 Electrolux
160 Stora Enso
161 Atlas Copco
162 Alleima
162 ITAB Shop Concept
164 K2A Knaust & Andersson
165 Dustin Group**
166 Lammhults Design Group
167 Cantargia
168 mySafety Group AB
169 Attendo
169 Trelleborg
171 Addnode Group
172 Byggmax Group
173 Hoist Finance
174 Boozt
175 Inwido
176 Volvo
177 B3 Consulting Group
178 PowerCell Sweden
179 Christian Berner Tech Trade
180 SCA
181 engcon
182 Q-Linea
183 DORO
184 Annehem Fastigheter**
185 Balco Group
186 Modern Times Group
187 Arion Banki
188 Nanologica**
189 Latour
190 Husqvarna
191 OX2
192 Softronic
193 Peab
194 Swedish Orphan Biovitrum
195 Storskogen Group
196 Electrolux Professional
197 Boule Diagnostics
197 Catella
197 Image Systems
197 Railcare Group
201 BONESUPPORT HOLDING
201 Net Insight
201 Nobia
204 Alfa Laval
204 Billerud
204 Micro Systemation
207 ABB Ltd
208 KlaraBo Sverige
209 Nilörngruppen
210 Eniro Group
210 RaySearch Laboratories
210 Sivers Semiconductors
213 Kindred Group
214 Catena Media
214 Maha Energy
214 Tethys Oil
214 TradeDoubler
218 Ericsson
219 SAAB
220 Securitas
221 Nordic Paper Holding
222 Scandic Hotels Group
223 Senzime
224 Fortnox
225 Svedbergs
226 Moment Group
227 Mekonomen
228 Embracer Group
229 Telia Company
230 ASSA ABLOY
231 Viaplay Group
232 Byggfakta Group Nordic HoldCo
233 Mips
234 Holmen
235 Bactiguard Holding
235 NOVOTEK
235 Orrön Energy
235 Precise Biometrics
239 Boliden
240 Beijer Alma
240 Concejo
240 Evolution
240 Formpipe Software
240 G5 Entertainment
240 Garo
240 Wästbygg Gruppen
247 Arise
247 Mendus
249 Thule Group
250 Orexo
251 Resurs Holding
252 Netel Holding
253 TRATON
254 K-Fast Holding
255 Intrum
256 Infant Bacterial Therapeutics
257 Lundin Gold
258 Betsson
258 Ratos
260 Starbreeze
261 Gränges
262 Fastighetsbolaget Emilshus
262 Hansa Biopharma
262 Ovzon
265 Biotage
266 Africa Oil
266 Sleep Cycle
268 SynAct Pharma
269 Epiroc
270 SKF
271 IRLAB Therapeutics
272 Loomis
273 Elon
274 Systemair
275 Sampo Oyj SDB
276 Duni
277 Elanders
277 Medicover
279 Björn Borg
279 CTT Systems
281 Arctic Paper
282 Concentric
282 Elekta
282 Nolato
285 Addtech
285 CTEK
285 Ferronordic
288 Cavotec
289 International Petroleum Corp.
290 AAK
291 Lindab International
292 Fastpartner
293 HMS Networks
294 Truecaller
295 Bufab
296 TietoEVRY Oyj
297 Beijer Ref
297 Indutrade
299 Cloetta
300 Bravida Holding
301 Alligo
301 Nederman Holding
303 Autoliv SDB
304 Scandi Standard
305 Hexagon
BOLAG PÅ GULA LISTAN 2024: 211/358 BOLAG
**BOLAG MED ÖVER 60% KVINNOR I LEDNINGSGRUPP
 
 
RÖDA LISTAN 2024
306 Mangold
307 BHG Group
307 Bure Equity*
307 Fasadgruppen Group
307 HANZA
307 INVISIO
307 Linc*
307 New Wave
314 Millicom Int. Cellular
315 Better Collective
315 HEXPOL
315 NIBE Industrier
315 Troax Group
315 Volati
320 CellaVision
320 Karolinska Development
320 Momentum Group*
320 NAXS*
320 Nordic Waterproofing Holding
320 Stockwik Förvaltning*
320 Wall to Wall Group
327 Lundin Mining Corporation
328 Bergman & Beving
328 Fastator*
328 Green Landscaping Group
328 Infrea
328 KABE Group
328 Lagercrantz Group
328 Lundbergföretagen
328 Nordisk Bergteknik
328 Norva24 Group
328 NP3 Fastigheter
328 Pricer
328 Sensys Gatso Group
328 Svolder*
328 Vestum
342 Lucara Diamond Corp
343 BE Group
343 FM Mattsson Mora Group*
343 Gaming Innovation Group
343 Isofol Medical
343 Seafire*
348 CoinShares International
348 Fenix Outdoor Internationa*
348 SinterCast
348 TF Bank
352 OEM Internationa*
353 Anoto Group*
353 Bong
353 Havsfrun Investment*
353 Oscar Properties Holding*
353 Strax
353 Traction*
BOLAG PÅ RÖDA LISTAN 2024: 53/361 BOLAG
*BOLAG MED MAX 2 I LEDNINGSGRUPP

BOLAGEN RANKAS UTEFTER NÄRHET TILL EN 50/50 FÖRDELNING ENLIGT PRIORITETSORDNING:
1.ANDEL KVINNOR I LEDNINGSGRUPPEN
2.ANDEL KVINNOR I LINJEPOSITION I LEDNINGSGRUPPEN
3.ANDEL KVINNOR I STYRELSEN